вівторок, 17 липня 2018 р.

Становлення незалежної України


Становлення незалежної України
16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України, зробивши перший крок до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.
Декларація стала поворотним пунктом  в сучасній історії України, наблизивши до здійснення споконвічну мрію українського народу про свободу та незалежність.

Нарешті, дочекались і ми
Своєї незалежної держави.
За неї скільки полягло грудьми,
Зазнали мук ворожої розправи…
В. Скрипка

В рамках відзначення річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України, 100-річчя Української революції, 100-річчя створення ЗУНР в бібліотеках Тлумацької ЦБС проводяться різні просвітницькі заходи. Презентації тематичних книжкових виставок , інформаційних кутків:
  • «Україна на шляху до незалежності»(Обертин, Жуків, Гончарів, Буківна)
  • «Соборність України: від ідеї до сьогодення» (Грушка, Живачів, Гарасимів»
  • «Історія української державності» (Яківка, Хотимир, Підвербці)

Користувачі бібліотек знайомляться з текстом Декларації , матеріалами з історії прийняття документа, книгами з історії та сучасності України.
Інформаційні повідомлення: «Вони творили історію» (Олешів, Олещино)
Цикли інформаційних бесід: «Державний суверенітет – воля всього народу»
    
У бібліотеці села Живачів відбулася година державності «Україна – суверенна, незалежна держава». Із вступним словом до присутніх звернулася бібліотекар М. Ткачук, яка зупинилася на положеннях Декларації та її значення в історії українського державотворення, запропонувала екскурс в історію України, ознайомила з віхами становлення української держави .
Яківська бібліотека провела історичний урок «Доленосний
документ України», на якому бібліотекар М. Луцик підкреслила, що Декларація дала поштовх і напрямок процесу утворення національної держави. З того часу український народ пережив нелегкий досвід реформ – політичних, економічних, суспільних. Нині українська держава та суспільство продовжує йти шляхом європейського розвитку .
У бібліотеці села Гостів проведено історичну подорож «Декларація 1990 року – важливий крок до незалежності». Бібліотекар Наталія  Гопей розповіла про прийняття  Верховною радою УРСР документа історичної ваги. Пройшлася по положеннях Декларації та по основних напрямках  внутрішньої та зовнішньої політики держави Україна та демократичних традиціях  українського народу які розвивалися протягом століть. Зробила огляд матеріалів «Україна – незалежна, єдина і нероздільна».
У книгозбірнях Жуків, Обертин, Олешів, Кутище, проведено історичний екскурс «Шляхами української революції». Проведена історична година в Хотимерській бібліотеці «Право української нації на само визначення». Про історію прийняття документа, його основні положення розповіла  Леся Цінявська та ознайомила присутніх з історією України. У цей  день також згадали усіх, хто загинув в ім’я суверенної  України  в минулому, і тих, хто поклав своє життя і в наші дні.
 Користувачі бібліотек району можуть відвідати постійно діючі тематичні  виставки, ознайомитися з текстом Декларації про  державний суверенітет України, матеріалами з історії прийняття документа, книгами з історії та сучасності України. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року. 
Скоро свято України і всього українського народу!

Немає коментарів:

Дописати коментар