понеділок, 2 липня 2018 р.

Конституція України – наш основний закон

У 1996 році Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення та на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
День прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.
          У бібліотечних закладах району до Дня конституції проводяться різні правові заходи. Діють тематичні правові куточки, виставки, перегляди літератури: «Право. Закон. Обов’язок», «Конституція України – символ незалежної держави», «Конституцію вивчаємо, памятаємо, поважаємо». Для школярів проводяться інформхвилинки «Конституційні прагнення народу», години права «Сторінками української Конституції», цикл тематичних бесід «Конституцію вчити. За законами жити».
          У бібліотеці села Жуків проведено годину правових знань «Право знати право», присвячено Дню Конституції України. Відкриваючи захід бібліотекар Л.Карабин наголосила, шо День Конституції назавжди увійшов в новітню історію нашого суспільства. Демократичний розвиток ніколи не був легким, тож наберімося терпіння та віри у те, що житимемо у зовсім іншій країні, яку з гордістю можна б було назвати конституційно розвиненою та правовою європейською державою. У програмі правової години експрес-інформація «Пилип Орлик та перша Конституція України», вікторина «Підліток і право». Старшокласники читали вірші про Україну.
          Година спілкування «Право в нашому житті» пройшла в Олещинській бібліотеці. Бібліотекар М.Родчин ознайомила з основами  конституції, які визначають засади української держави, основні права та обов’язки людини.
Біля тематичної викладки літератури «Конституція України: Правова основа української держави», діти декламували патріотичні вірші про Україну.
          У бібліотеці села Підвербці проведено правову годину «Конституція основний закон України».
У бібліотеці села Кутище проведено годину спілкування «Молодь та сучасне суспільство: права та відповідальність». Бібліотекар Г.Мичкодан акцентувала увагу на гарантованих конституцією правах та обовязках людини.
Провела огляд книг, які були представлені на виставці. Усі присутні переглянули відео сюжет «Жити за основним законом України».
В бібліотеці села Хотимир оформлено «Правовий паркан», біля якого бібліотекар Л.Цінявська провела вікторину «Знай свої права», а ще діти записали на ньому свої враження і побажання, взяли участь у конкурсі малюнків «Мої права».
З нагоди державного свята у бібліотеці-філії с. Гарасимів відбулася година роздумів «Є Конституція – є міцна незалежна держава». 
          Ведуча заходу бібліотекар Н.Боднар ознайомили юних читачів з основними статтями закону, розповіла про національні символи України, про її історичне минуле та культурну спадщину. Присутні переглянули відео-презентацію «Мій рідний край» та книжково-ілюстративну виставку «Конституція України – основний Закон».
          Важливим напрямком роботи бібліотек Тлумацької ЦБС є виховання у населення правової грамотності. Працівники бібліотек постійно ознайомлюють свої користувачів, особливо дітей та молодь з основними положеннями Конституції України. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої правової держами!




Немає коментарів:

Дописати коментар