пʼятниця, 2 листопада 2018 р.

100-річчя проголошення ЗУНР


З нагоди 100 річчя проголошення  Західно-Української Народної Республіки бібліотеки проводять різні просвітницькі заходи.  
В бібліотеці  Жабокруки  проведена інформаційна година «Погляд в історію». Організована книжкова виставка « ЗУНР:  звитяга , трагедія, подвиг». Бібліотекар Г Данюк представила книги про знаменні події на Західно-Українських землях, історію ЗУНР, звернула увагу на монографію  «Західно-Української  Народної  Республіки 1918-1923». Історія видана у Івано-Франківську. Діти виконали літературну композицію «О, незабутнє 1-ше листопада».
 У бібліотеці  Грушка  відбувся історичний екскурс  « ЗУНР – наша слава і гордість», про 100-річчю проголошено ЗУНР організований бібліотекою і клубом. Учні старших класів прослухали розповідь бібліотекаря  Г Шмітик про утворення ЗУНР,  про велич і біль боротьби за становлення та формування національної державності в ЗУНР 1918-1923рр, а також провела  огляд літератури  про історію Західно-Української Народної Республіки.
  
«ЗУНР- важлива подія в історії  Української незалежності» - така  виставка діє в Підвербецкій бібліотеці, біля якої проведено історичну годину. Бібліотекар   М Самборська  розповіла, що у кожної людини є своя зоряна мить. Такою миттю для українців вважається день Великого Чину - 1 листопада 1918року, коли  усю повноту влади у Львові було передано Українській Національній Раді і проголошено Західно-Українська Народна Республіка. Без жодного пострілу, безкровно завершилась національно-  визвольна революція. На Львівській ратуші гордо замайорів сино-жовтий прапор України…
Школярі читали вірші про Україну, Героїв.
 Про листопадову подію становлення української державності читачі дізналися на презентації книжкавої виставки « ЗУНР - провісниця держави України», проведеної  в бібліотеці с. Олещино. Бібліотекар М Родчин у вступному слові зазначила ,що знаковою в історії України є подія 1-ше листопада1918року- день проголошення ЗУНР. Особливою вона є для прикарпатців, адже столиця держави була у Станіславові (сьогодні Івано- Франківськ), а очільником уряду ЗУНР був уродженець Тисмениці Кость Левицький. Звучали вірші патріотичної тематики.
У Петрівській бібліотеці проведено патріотичну годину «Українці, які змінили хід історії України»
Бібліотекар  С. Дунець розповіла про визначних представників української інтелігенції, які зробили вагомий внесок у відстоюванні ідеї самостійності і соборності України. Презентувала нові видання та публікації про незалежність України і злуку УНР із ЗУНР, Українську революцію і про сучасну вітчизняну оборонну війну. Завершилась патріотична година виконанням гімну.

Немає коментарів:

Дописати коментар