пʼятниця, 9 листопада 2018 р.

Мово рідна, слово рідне…

І той лиш пошани достоїн
хто мову шанує свою
В. Сосюра

Ми – українці.  Живемо  у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською  мовою. А мова у нас красива і багата, щира і мелодійна, як душа українського народу. Традиційно до Дня української писемності та мови в бібліотеках району проводяться різні просвітницькі заходи. Про мову йшлося під час проведення  мовного  уроку «Квітни мово наша рідна» (Буківна, Діброва), уроку пізнання- «Пізнаємо краще нашу мову» (Гончарів, Хотимир), мовознавчих годин (Олешів, Гавриляк). Бесіди, інформхвилинки,  інформаційні бесіди пройшли в багатьох бібліотеках біля книжкових виставок «Мова - духовний скарб народу», «Невмирущі скарби нашого народу».
У бібліотеці с.Яківка проведено літературну імпрезу «Мово моя українська, батьківська, материнська». Із вступним словом про рідну мову, про красу, чарівність, багатство, мелодійність виступила бібліотекар М. Луцик: «Розмовляючи щодня ми не замислюємося над особливостями, відтінками слів. У нашій мові є чимало захоплюючого і дивовижного…»
 Присутні з захопленням слухали вірші про мову, пісні, прислів’я. Взяли участь в конкурсі «Весела граматика». Переглянули викладку літератури «Мова - душа народу».

В бібліотеці с.Олещино відбулася просвітницька година «Доторкнемось словом до серця», що розпочалася молитвою до мови. Бібліотекар М. Родчин розповіла про красу і багатство української мови, привітала присутніх з святом мови, познайомила з новими книгами українських поетів, письменників на книжковій виставці «Мово моя рідна». Школярі залюбки взяли участь в мовній грі. Інтерес та пошану до української мови викликала літературна  композиція «Невичерпне джерело».
У бібліотеці с.Жабокруки проведено літературну годину «О, слово рідне! України слава!» Бібліотекар Г.Данюк коротко розповіла про красу і багатство української мови, любов до рідного краю, рідної мови, почуття поваги до всього свого  українського. Юні користувачі декламували вірші та виконували пісні про українську мову.
З нагоди відзначення Дня ураїнської писемності та мови в бібліотеці с.Локітка відвідувачі зібрались на поетичну годину «Наша мова  калинова». «Як парость виноградної лози плекайте мову…» - такими словами розпочала захід бібліотекар Л. Склярчук і розповіла багато цікавого про українську мову. Юні читачі читали багато прекрасних віршів про материнську мову, пригадували прислів’я та приказки.
Обертинська селищна бібліотека запросила шанувальників української мови на годину українознавства «І той лиш пошани  достоїн , хто мову шанує свою». Бібліотекар О.Бойцан підкреслила, що розвиток рідної мови - це частина історії розвитку всього суспільства, про витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов. Зробила презентацію книжкової викладки літератури «Мова – це глибина тисячоліть».
       
       
Бібліотека с.Палагичі провела годину рідної мови «Розквітай же, рідне слово!» Під час заходу бібліотекар Л.Мелінишин ознайомила школярів зі скарбами української мови, з її величезними можливостями. Провела мовну вікторину «У рідному слові велична сила». Завершився захід хвилинкою цікавих повідомлень «Яка чудова українська мова!»
        Підсумовуючи можна сказати , що такі заходи виховують почуття глибокої любові та поваги до української мови, що наші краяни люблять Україну, люблять свою мову, добре знають історію її виникнення та творчість українських письменників.

              Дорогі друзі, великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».
          Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна – у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.




Немає коментарів:

Дописати коментар