пʼятниця, 18 січня 2019 р.

Різдво в Україні

З милості і ласки Божої у кожну українську домівку приходить радісне свято – Різдво Христове. Народження Сина Божого – велике таїнство, що об’єднує весь християнський світ. У цей день домівки наповнюються миром і колядками, а серця – радістю й любов’ю. Уже увійшло в традицію проводити різдвяні святкування з веселими гуртами колядників організованими клубними та бібліотечними працівниками. Такі вертепи вітали односельчан в Жукові, Обертині Ісакові, Петрові, Яківці, Кутищах, Нижневі, Гарасимові…-майже в кожному селі району.  Колядники із осяйною зіркою в руках сповіщали радісну новину своїм односельцям: «Діва Марія народила сина!». Колядники представляли різдвяно-вертепне дійство – як злий цар Ірод хотів звести зі світу маленького Ісуса. До участі у вертепах активно долучалися діти та молодь села. Всі присутні веселилися, колядували, Бога прославляли, ще й Марію з Йосипом.

  Культурно-освітні працівники с.Нижнева провели  новорічно – різдвяну містерію «Хай рік новий Різдво Христове – вам дарують дні казкові» підготовлену  зав. бібліотекою     Л. Кліщ та шкільним  бібліотекарем  О. Луцишин  для учнів молодших класів.
    Про Різдво Христове,  його походження та святкування розповіла б-кар Л.Кулиняк. 
 Театралізоване дійство за казкою «Дванадцять місяців»  підготовлено  Л.Кліщ проведено професійно.  Колядки, щедрівки, привітання, новорічні побажання, подарунки та гостинці від Діда Мороза та Снігуроньки щиро радували дітвору!!!
В святково прибраній бібліотеці -  з різдвяною атрибутикою: макітра, свічка, короваї та український оберіг – дідух…  Яківська бібліотека провела годину народознавства «Яскрава зірка Вифлиєму на весь світ засіяла». Бібліотекар М.Луцик розповіла про велике християнське свято народження Ісуса Христа, про  звичаї та обряди українського народу. Усі учасники вертепу вітали всіх односельчани колядками, щедрівками.
 Кутищанська бібліотека провела годину духовності та вертепне дійство «Сяйво Вифлиємської зірки» адже – це дійство, внесло радість, мир і спокій в кожну Кутищанську оселю. Учасники продемонструвала неабияку
виконавську майстерність, адже крім святкового дійства дарували всім різдвяні пісні, колядки.
В театралізованих дійствах, вертепах - організованих працівниками культури приймали участь діти, молоді читачі, люди старшого покоління. Це свідчить, що ще глибоке коріння народних звичаїв, традицій, що ще незбайдужіли українці да колядок та щедрівок. Односельчани щиро вдячні працівникам бібліотеки за збереження традицій.


Немає коментарів:

Дописати коментар