пʼятниця, 25 січня 2019 р.

Величний день злуки

22 січня став визначним днем в історії України – Днем Соборності України. У Києві на площі перед Собором Святої Софії було урочисто оголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Сто років тому розпочалась боротьба за те , щоб відстояти Україну. Ця Українська столітня війна за правду, за свободу триває і досі. І результати цієї війни залежить від того, на скільки кожен із нас засвоїв  уроки  наших попередників і пам’ять про їхню боротьбу.
Делегація із Тлумаччини взяла участь в урочитостях до Дня Соборності України в Києві. Працівники бібліотек району долучились до відзначення роковин цієї видатної події, взяли участь у «ланцюгу єднання» в Києві.
   У бібліотеках району проведено культурно - просвітницькі заходи до цієї знаменної дати. В кожній книгозбірні діють розгорнуті книжкові виставки, літературно - тематичні викладки, перегляди: «Україна неповторна, єдина, свята» - Буківна, Підвербці, Олешів, «Соборність України: від ідеї до сьогодення» - Обертин, Яківка, Олещино. «Соборність України» - Грушка, Петрів, Живачів, Жабокруки.
  
Гостівська бібліотека  запросила своїх юних читачів на історичний екскурс «Соборна мати – Україна одна для всіх, як оберіг», присвячений дню Соборності України та 100- річчю прийняття Акту Злуки.  Бібліотекар Н. Гопей розповіла про січневі події  1918 та 1919 років підкреслюючи, що історично Акт Злуки спирався на споконвічну мрію Українського народу про незалежну соборну національну державу. Ознайомила з виставкою фотографій та літератури «Історія Соборності в світлинах»
    Гарасимівська бібліотека провела годину єдності «Вона – наш витвір, наша мрія – соборна, вільна Україна». Під час розповіді бібліотекаря  Н. Бондар  «Подія, що перенесла час» присутні пізнали історію виникнення свята Соборності України, що того дня здійснилась мрія, яку віками втілювали наші пращури – об’єдналися Київ і Львів, Схід і Захід України». Наприкінці заходу бібліотекар побажала всім єдності, любові одне до одного, що допоможе кожному із нас будувати свій дім, свою правду й свою волю. Бо в єдності  - наша сила і наше майбутнє.  Всі присутні ознайомилися з літературою на перегляді «Єднання -  заради незалежності»
 «Яка ж вдалась сьогодні днина! Що хочеться співать пісень. Моя Соборна Україна знов зустрічає новий день», - такими словами бібліотекар  Г.Шмітик розпочала годину державності « В єднанні сила та міць держави», під час якої присутні із захопленням слухали розповідь про боротьбу українського народу за соборність своїх земель. Відповідали на питання літературно -  історичної вікторини «Це моя Україна!».
  В читальному залі  Нижнівської бібліотеки  проведено  історичний екскурс «Україна: сторінки історії» Бібліотекар Л.Кліщ розповіла про історію цього свята та звернула увагу на літературу де висвітлено події 1918- 1923рр  на Західноукраїнських землях. Читаючи ці книги, користувачі можуть більше дізнатись про важливі і складні сторінки історії українського
національного державотворення.
  Бібліотекар Л.Кулиняк провела репортаж з книжкової виставки «Соборна Незалежна Україна».  До цієї знаменної події діти читала вірші про Україну та її героїв, присутні ділились своїми думками про Україну, співали багато гарних українських пісень.
                                                                  В єдності наша сила!

Немає коментарів:

Дописати коментар