середа, 30 січня 2019 р.

Біль українського народу - Крути.


Любіть Україну, як вірні сини,
Віддати життя їй готові,
Як юні сини, що життя віддали
Під Крутами всі, як Герої…


29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії - бій під Крутами, який стає легендою, прикладом героїзму і державності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
  У бібліотеках району оформлено тематичні виставки, полички  - посвяти та проводяться героїко – патріотичні читання, історичні екскурси,  інтернет – подорожі, відео - мандрівки.
 Цікаво пройшли героїко патріотичні - читання у Живачівській бібліотеці-філії. Де присутні разом з бібліотекарем 
М.Ткачук згадали й вшанували самовідданий подвиг юних патріотів, котрі 29 січня 1918року пішли на захист своєї держави і майже всі загинули у битві. Присутнім представлено тематичну викладку літератури «Крути - наша слава  наша історія», де ознайомились  з маловідомими сторінками історії України.
 У Олешівській бібліотеці-філії проведено історичну годину «Пам’ятай тих, хто поліг під Крутами».
  Година скорботи  пройшла в бібліотеці–філії с.Жабокруки «Крути: і сум, і біль і вічна слава!»  Бібліотекар  Г. Данюк провела паралелі між подвигом героїв Крут та Героями Майдану, АТО. Юні читачі говорили про необхідність згуртованості народу України, що дозволить сьогодні перемогти ворога. Читали патріотичні твори, присвячені Героям Крут  та Героям України.
 Пам’ять полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання.
 Активну участь у заході брала молодь: готували повідомлення про бій під Крутами, декламували патріотичні твори, присвячені юним героям.

У бібліотеці-філії с.Петрів проведено годину історичної правди «У вінок пам’яті Героям Крут». Зі вступним словом виступила бібліотекар С. Дунець, яка зазначила , що ця  героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права. Жити на власній землі та святого обов’язку боронити її.
 Учасники художньої самодіяльності села, читачі бібліотеки читали патріотичні вірші про юних Героїв . Хвилиною мовчання вшанували загиблих під Крутами та виконали духовний гімн України «Боже Великий Єдиний…»
 У бібліотеці- філії с. Підвербці відбулася історична година «І біль, і сум, і вічна слава».
    
В читальній залі   Нижнівської бібліотеки -філії презентовано виставку «Волі народної дзвін» (Бій під Крутами 29 січня 1918 )
    Завідуюча бібліотекою Леся Кліщ запросила всіх до бібліотеки, щоб вшанувати  пам’ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави, що 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя  зі студентської аудиторії , чи шкільного класу. Крути, без сумніву, були, є і будуть завдяки героїзму молодих студентів, однією з героїчних сторінок нашої історії.
Крути стали початком нової доби в історії України.  Кров під Крутами не була пролита марно. З неї, наче з безсмертя, розцвітають пелюстки Волі.

   Старшокласники декламували патріотичні вірші, розуміючи, що  не можна викреслити з пам’яті людської той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.
 У бібліотеці - філії  с. Яківка історично – патріотична година «Нас було триста…» Ведуча бібліотекар М. Луцик .
 «Крути  - наша слава, наша історія» - історичний екскурс проведено в Жуківській бібліотеці-філії.
Сучасне молоде покоління має пам’ятати імена героїв та шанувати історію України.
 Герої Крут захищали незалежність молодої Української держави. Їх справу продовжують воїни збройних сил України, Національної гвардії та добровольчі загони.
Факел героїзму запалений студентами 29 січня 1918 року  під Крутами й далі горить і буде горіти в серцях майбутніх поколінь.


Немає коментарів:

Дописати коментар