понеділок, 18 травня 2020 р.

День пам’яті жертв політичних репресій


Кількість жертв політичних репресій не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. В Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.
     З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України у бібліотеці –філії сел. Обертин діє тематична викладка літератури «День пам’яті жертв політичних репресій».
           
Репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. «У жорнах репресій» під такою назвою діє викладка літератури в бібліотеці –філії с. Кутище.
            Книжкова виставка під назвою «Трагічні ст
орінки історії» відкрилася у бібліотеці-філії с. Гарасимів. На ній представлені книги, журнали, збірники наукових праць, присвячені цій трагічній темі.
           Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.


  Запрошуємо вас переглянути онлайн-виставку книг:


Реабілітовані історією. Івано-Франківська область: У 5т. /Упорядник, автор передмови Л.Вардзарук.-Івано-Франківськ:Лілея-НВ,2000.-656с.
Зі сторінок  цієї книги ви дізнаєтеся правду про кривавий терор російсько-комуністичних окупантів та боротьбу за волю і незалежність на Прикарпатті. Правду, говорити яку півстоліття забороняв колоніальний режим. Ця книга допоможе усвідомити, якою ціною платили наші краяни за віками вистраждану волю.

  
Епплбом Е. Історія ГУЛАГу- 2-е вид.-К.:Вид. дім»Києво-Могилянська академія», 2010.-511с.
       «Історія ГУЛАГу»  - книга присвячена хронології, причинам та наслідкам розвитку репресивного апарату радянського Союзу і системи концентраційних таборів як його складової. На основі фактів автор доводить, що система карально-трудових таборів була небаченим за своїм масштабом і жорстокістю інструметом експлуатації, гноблення і винищення комуністичною владою народів Радянського Союзу.


 Дорошенко О.Є.
     Василь Стус. – Харків: Факт, 2016. – 121 с.
    Трагічна доля судилася Василю Стусу — талановитому українському поету, прозаїку, перекладачу, літературознавцю, правозахиснику, одному з найактивніших представників українського культурного руху 1960-х років. Він був людиною, не здатною на компроміси, яка завжди йшла шляхом правди ізаплатила за це власним життям, людиною, яка з гідністю казала про себе: «...Голови гнути я не збирався, бодай що б там не було. За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину».


Немає коментарів:

Дописати коментар