четвер, 28 травня 2020 р.

Всеукраїнський день краєзнавства


Щорічне свято краєзнавців відзначається 28 травня. Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено відповідно до рішення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Перше святкування Всеукраїнського дня краєзнавства відбулося у 2017 році.
Метою свята було визначено підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства.
Тому до Вашої уваги Тлумацька централізована бібліотечна система, як інформаційний центр Тлумацького району, розпочинає цикл розповідей про дерев’яні храми Тлумаччини, які укладені методистом Тлумацької ЦБС Н.Голубничою у збірник «Дерев’яні храми Тлумаччини».
Церква Різдва Св. Івана Хрестителя 1802 року, с.Кутище. В другій половині XVI ст. в селі Кутиська згадується церква. В кінці XVIII ст. села Кутиська і Кутище об’єднали в одну парафію. До цього об’єднання в Кутиськах стояла дерев’яна церква з 1781 року, а в Кутищах - також дерев’яна з 1775 року. Єдину церкву з дерева для двох колишніх сіл збудували у 1802 році. Вона постала на місці попередньої церкви. Нова ремонтована на початку ХХ ст. - пам’ятка архітектури місцевого значення. Церквою користувалася православна громада, поки не збудувала новий мурований храм.
Церква стоїть на терасі схилу, з півночі від мурованої церкви і дороги, з півдня від цвинтаря. Вівтарем орієнтована до заходу. Тризрубна одноверха церква, до якої ведуть входи зі сходу і півдня. До вівтаря прибудовані ризниці - з півночі більша, з півдня менша. З заходу від церкви збереглася стара дерев’яна двоярусна дзвіниця. Біля церкви є поховання митрофорного протоєрея Тадея Сурака (1938-2003) і протоєрея Василя Сурака (1976-2013). Поблизу церкви з північної сторони існує невелика мурована римо-католицька каплиця-усипальня.
Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна після закінчення карантину у бібліотеках-філіях Тлумацької централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар