вівторок, 10 листопада 2020 р.

Скарби одвічні в українськім слові…

         Любити і шанувати рідну мову святий обов’язок кожного українця.  А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави. Щороку 9 листопада Україна відзначає чудове свято – День української писемності та мови.

Різні заходи, які виховують почуття любові до мови, свого роду, рідної землі, пройшли в сільських книгозбірнях, які запросили відвідувачів на години спілкування, рідної мови, мовознавчі ігри: «Найкращий знавець рідного слова», «Мовні перлини», на поетичне слово про рідну мову, «Лунай величне українське  слово».

У бібліотеках діють виставки – огляди, виставки – перегляди «Скарби одвічні в українськім слові» - приурочена духовному багатству: милозвучній і співучій, калиновій і солов'їній українській мові. Завітавши до бібліотек  після припинення дії карантинних обмежень, ви зможете сповна насолодитися неперевершеними шедеврами української художньої літератури, фольклору, перекладними творами багатьох зарубіжних письменників.

Подорож до джерел української мови «Без мови немає народу» пройшла в бібліотеках сіл : Яківка, Гостів, Хотимир. Працівники бібліотек розповіли про історію виникнення і розвиток української мови та багатющі її можливості. Прослухали цікаву інформацію про важливе значення мови в житті людини, змагалися в конкурсі «Розважливі слова».

В Кутищенській бібліотеці-філії  пройшла святкова година до рідної мови «Рідна мова – чиста , як роса». Бібліотекар Г.Мичкодан розповіла про долю нашої мови, про її шлях до здобуття статусу Державної. За допомогою мультимедійної презентації «Мандрівка в країну писемності» присутні дізналися про історію писемності, скорботний календар української мови. Згадували і розказували українські прислів’я, пісні, читали вірші легенди про мову.

В Нижнівській бібліотеці-філії  пройшла мовознавча година «Із слова починається людина, із мови починається наш рід» звучали вірші про рідну мову, як дорослих виконавців так і дітей. Бібліотекар Л.Кулиняк розповіла про багатство української мови, акцентуючи, що мова відіграє величезну роль в суспільстві. Прослухали огляд літератури «Мова українського народу жива і невмируща».

Яківська бібліотека-філія  провела  годину рідної мови «То наше диво калинове, кохана українська  мова». Бібліотекар розповіла дітям про значення мови в житті кожної людини, зачитали рядки з віршів про мову відомих українських письменників. Всі разом здійснили подорож до книжкової виставки «Україна. Мови рідної краса».

 Щиро вітаємо вас всіх зі святом і запрошуємо відкрити для себе дивосвіт українського друкованого слова, завітавши до бібліотеки після закінчення карантину.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар