середа, 4 листопада 2020 р.

В бібліотеках Тлумацького району проходить цикл заходів до чергової річниці проголошення ЗУНР

   


 
1 листопада є вікопомною датою в історії українського народу. В цей день на західно - українських землях, після сотні літ польського і австрійського панування була створена Західно – Українська Народна Республіка. У бібліотеках проходили різні заходи до чергової річниці створення ЗУНР.

У  бібліотеках району діють книжкові виставки – розповіді, тематичні викладки літератури «ЗУНР – сторінки історії» – с.Гарасимів, с. Підвербці,

«ЗУНР -провісниця Держави Україна» - с.Нижнів, с.Гостів, с.Хотимир та ін.

Проведено інформаційні та патріотичні години «Не журись Україно- ми твої сини»,  години історії «Історична місія ЗУНР», «ЗУНР – свято нашої державності, історичний екскурс «Твій,  Україно,  шлях до волі довгий та тернистий».

Бібліотека –філія с. Жабокруки  провела для юних читачів, історичний екскурс «ЗУНР – провідна держава Україна». Присутні переглянули світлини, зачитували свідчення очевидців про діячів Української Державної Ради та директорії С.М.Грушевського, С. Петлюри, В.Винниченка та ін., а також   переглянули представлені книги на книжковій виставці, де відображено перебіг революційних подій, ознайомилися із життям та діяльністю видатних громадсько- політичних діячів ЗУНР Прикарпаття…

«1 листопада – День державності на західноукраїнських землях» - виставка розповідь. На презентації в бібліотеці-філії с.Нижнів,  бібліотекар Л.Кліщ зазначила: «…знаковою в історії  України є подія 1 листопада 1918 року – День оголошення ЗУНР. Особливою вона є для прикарпатців, адже столиця держави була в Станіславі (сьогодні Івано- Франківськ), а очільником уряду ЗУНР був Кость Левицький».

 Про передумови утворення ЗУНР, її  та наслідки в історії українського державотворення розповіла Л.Кулиняк.

Більш детальніше, про листопадову подію становлення української державності можна було дізнатися із книг та публікацій, представлених на виставці.

Бібліотека – філія сел. Обертин провела годину історії «ЗУНР- народження  держави». Бібліотекар О.Бойцан розповіла, що щасливий той народ , що має змогу знати історію свого краю, але двічі щасливий той народ, який  після тривалого небуття врешті відкриває своє минуле … На даному заході користувачі познайомились з історією народження держави ЗУНР, який важкий і тернистий шлях пройшла Україна та яка гірка доля випала на плечі українського народу. Подивились відеоролик та мультимедійну презентацію «Відомі постаті ЗУНР»,  викладку літератури «ЗУНР – свідчення незгасимого патріотизму»

 Бібліотека –філія с.Петрів  провела годину державності «Історія в струнах    бринить». Прослухали розповідь бібліотекаря  С.Дунець  про передумови створення ЗУНР.  Учні виконали віночок повстанських пісень та продекламували українську поезію та презентацію тематичної викладки «Пам’ятаймо минуле в ім’я майбутнього.».

Минають роки … 1-й листопад 1918 року належить історії. Нині він спогад . Проминуть ще десятки літ і тільки сивоголові старці будуть розказувати внукам про найкращий день в історії Галичини, коли в містах і селах замаяли синьо-жовті прапори. Тож віддаймо шану та гідно вшануймо пам’ять героїв.                                                                                                                         

   

Немає коментарів:

Дописати коментар