пʼятниця, 22 лютого 2019 р.

Стрітення Господнє


Відсвяткували Богом послані свята.
Здоров’я, щастя одні одним побажали.
В цім Божа істина доступна і проста,
Адже духовно ми багатші стали.
До єдності ми крок за кроком йдем.
Вчимося мудрості, щоб сутність розуміти.
Якщо до нових свят, дасть Бог нам, доживем,
Ще більше ластівок-вітань буде летіти.
   
15 лютого 2019 року в с.Кутище відбулося свято «Стрітення Господнього», присвячене одному з дванадцяти найбільших свят православної церкви. Відзначають його в пам'ять про те, як Свята Діва Марія з Йосифом принесла до Єрусалимського храму свого Сина Ісуса Христа на 40-й день після його народження. У пам’ять про зустріч побожного Симеона з Ісусом Христом церква встановила свято Стрітення. Його давніша назва „Зимобор” або „Громниця”. Не випадково, що з перших віків у цей день християни взяли собі за звичай влаштовувати процесії із запаленими свічками як символ правдивого і божого світла, що ним є сам Господь Ісус Христос.
 В цей день віруючі люди намагаються обов'язково
відвідати церкву, де відбувається урочиста служба та освячення води й свічок. Не стали виключенням і жителі с.Кутище. В  храмі Різдва Івана Хрестителя  відбулося святкове богослужіння, після якого продовження свята перенеслося в Народний дім.
   «У кожного місяця є свої свята. Натомість лютий може похвалитися лише одним найбільшим церковним святом – Стрітенням Господнім» - такими словами розпочали свято ведучі Марія  Мичкодан та Оля Головата, які розповіли  присутнім про історію виникнення свята, про значення та традиції святкування.
   Церковний хор під керівництвом регента Галини Присяжнюк виконав такі пісні: «Стрітення Господнє», «Пливи світами», «Богородице Діво», Херувимську пісню. На закінчення свята всім побажали міцного  здоров’я та «Многая літа». Діти розповідали вірші, запалювали святкові свічки, прочитали молитви. Бібліотекар Галина Мичкодан провела  вікторину на знання стрітенських прикмет, відгадували загадки про зимові свята та традиції, присвячені релігійним обрядам українського народу.
 В бібліотеці оформлена виставка-інсталяція – література про святкування Стрітення Господнього – дитячі альбоми, фотографії, вирізки з газет та журналів.
 Із виступу Галини Михайлівної  «Свято Стрітення приносить благодатну силу землі і людині. А Стрітенська свічка – символ єдності громади, злагоди, миру, взаєморозуміння».
Стрітення - свято християнське і народне, дві зустрічі, дві філософії, дві мудрості. Святкуйте Стрітення з новою весною в серці, величайте Господа, і вірте - в Україні все буде добре.
Тож давайте радіти і пізнавати народну мудрість, бо в ній    закладено невмирущість духу нашого, наші надії і сподівання.  Любіть наш край, наші звичаї, бо то найбільший скарб.

Яківська бібліотека-філія провела народознавчу годину до свята Стрітеня Господнього. Учасників художньої самодіяльності, користувачі бібіліотеки-філії села провели обряд театралізованого дійства проводів Зими, яка передає свої володіння Літу. Завідуюча бібілотекою розповіла легенди про Стрітеня Господнє, про значення Стрітенської свічки та її використання у побуті. Присутні переглянули тематичну виставку.

Немає коментарів:

Дописати коментар