середа, 8 травня 2019 р.

Війна. Книга. Покоління.


Ми в чергове відзначаємо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, згадуючи всіх тих, чиє життя забрала війна. Цей день–радісний і одночасно сумне нагадування про історичну перемогу людства над фашизмом, а ще – День пам’яті та примирення.
 З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни бібліотеки району створили книжково–ілюстративні, виставки–пошанування:
«Вшануй, хвилиною мовчання,
Вкраїно, тих, що полягли» - Обертин, Жуків, Гавриляк.
«Друга світова війна і доля народів України» - Підвербці, Гарасимів, Ісаків.
«Україна у полум’ї  війни. 1941–1945» - Грушка, Гостів, Олешів, Кутище.
Працівники бібліотек через виставки, експозиції висвітлили причини виникнення війни, відтворили панораму подій від початку 1939року до капітуляції нацистської Німеччини. З травня по серпень бібліотеки проводять акцію «Прочитай книгу про війну», через презентацію книжкових виставок «Війна на сторінках книжок» - Яківка, Обертин, Жуків, Гостів, Кутище, Живачів, Хотимир, Підвербці, Олешів.
 Бібліотека-філія с.Петрів провела годину пам’яті «Через роки, через віки, ми пам’ятаємо»  Бібліотекар С.Дунець розповіла про земляків, які визволяли рідний край від
ворога, про основні битви в області. У виконанні дітей звучали поетичні рядки на фоні пісні «Журавлі». Ознайомила присутніх з літературою на тематичній викладці «В граніті, бронзі і в серцях».
 Проводячи такий же захід в пансіонаті для людей похилого віку Стефанія Володимирівна наголосила: «Земний уклін усім, хто бився на фронтах Другої світової війни, виніс роки окупації та пекло концтаборів, хто підняв з руїн і відродив рідний край. Подвиг їх–безсмертний, пам’ять про них нетлінна, вдячність народу безмежна».

В Кутищенській бібліотеці-філії пройшла година пам’яті «В серцях і книгах пам’ять про війну». Бібліотекар  Г. Мичкодан допомогла всім присутнім доторкнутися до сторінок історії війни 1939-1945 років більше дізнатися про битви за Україну, визволення Івано-Франківщини. Переглянули відеофільм про хроніку воєнних днів Другої світової війни.

У бібліотеці–філії с Жабокруки проведено літературно–музичну композицію «Пам’яті про ту страшну війну…» Під час заходу, присутні пройшлися сторінками історії періоду Другої світової війни, окупацію України, більше дізналися про героїчні подвиги дідів та прадідів із виступу бібліотекаря Г.Данюк. Старшокласники взяли участь у виготовленні червоних маків «Мак квітка миру». На закінчення заходу бібліотекар провела огляд літератури, представленої на книжковій виставці «Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо…»
Годину–спомин «Герої війни–наші земляки» проведено в Нижнівській бібліотеці – філії. Із вступною бесідою «Ветерани нашого села» виступила зав. бібліотекою Л.Кліщ. Коротко зупинилась на героїчних подвигах захисників України та Прикарпаття. Бібліотекар Л.Кулиняк зробила презентацію книжкової виставки «Ніхто не забутий, ніщо не забуте». Школярі ділилися своїми міркуваннями про героїзм, подвиг, відданість своїй країні, запевняючи, що пам’ять про героїв–безсмертна.
  У бібліотеці–філії с Гарасимів проведено історичний репортаж «Уклін живим–героям слава»
  Хотимирська бібліотека–філія провела урок слави «Тільки пам’ять не сивіє»
 У бібліотеці–філії с.Грушка проведено годину пам’яті «Війна. Книга. Перемога.» Про ціну перемоги над нацизмом, про мільйони загиблих та безліч поранених в повоєнні роки розповіла бібліотекар Г.Шмітик.
 Бібліотеки району беруть участь у підготовці та проведені біля пам’ятників, монументів воїнам–визволителям, мітингів–реквієм для жителів місцевих громад.
 На всіх заходах присутні запалювали поминальні  свічки - свічки надії. Вони символізують пам’ять про загиблих у Другій світовій війні, загиблих у наші дні  в зоні АТО та ООС і віру в те, що на рідній землі буде мир.
 Шана та слава героям!!!  Вічна пам’ять загиблим!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар