пʼятниця, 3 травня 2019 р.

Відгомін Великодня


Цьогорічні Великодні свята Тлумачани святкували з неабияким піднесенням. Пісне словом переливалися Великодні дзвони, над селами піднесено неслась Воскресна пісня:  
                                                     Христос Воскрес!  Христос Воскрес!
                                                     Радість з неба ся являє.
                                                     Паска красна день вітає!
                                                     Радуйтеся щиро нині –
                                                    Бог дав щастя всій родині,
                                                    Бог дав радість нам з небес
                                                    Христос Воскрес!  Христос Воскрес!
З нагоди Світлого празника Воскресіння Христа у бібліотеках району діють розгорнуті книжкові виставки – огляди, виставки Великодної атрибутики «Благодатний вогонь Великодня» - Яківка, Петрів, Палагичі. «Великдень. День, що належить вічності» - Підвербці, Грушка, Обертин, «Великодне розмаїття» - Хотимир, Кутище, Живачів, Гостів.
У бібліотеках сіл Кутище, Олешів, Грушка, Жуків, Гостів, Палагичі, Нижнів та ін. проведено народознавчі, духовні та літературно мистецькі години.  А які народні свята без розваг молоді, жартівливих забав та Великодніх гаївок… Біля Храмів Народних Домів, бібліотек діти, молодь разом з культосвітніми працівниками, бібліотекарями водили гаївки та дитячі забави «Посаджу я грушечку», « Вербовая дощечка» та ін. Молодь та діти бавилися в цікаві ігри «Подоляночка», «Яка я квітка гожа», « А хто дістане мою паску?», «Фоста» та ін.
        
У Гарасимові уже давно увійшло в традицію святкувати свято Пасхи разом у Народному Домі. Цього року працівники культури   П.Івонюк, М.Івонюк, Н.Боднар  провели творчий звіт перед населенням.
         Святковий концерт розпочався з привітання учнів 3-го класу, які побажали кожній родині щастя, міцного здоров’я, добробуту, миру і нових звершень.
У бібліотеці оформлено книжково-ілюстровану  виставку «Писанка – диво краса». Бібліотекар Н.Боднар зробила презентацію виставки, цікаво і змістовно представила літературу, що розкриває сутність Великодня. Підкреслила, що ми – християни. Один у нас Бог, і однією нероздільною любов’ю славимо його, бо він благословляє нас на взаємну християнську любов і милосердя. Одна Україна у нас, яка нині воскресає, і для якої на світі живемо, бо ми – її діти. Особливо зупинилась на книжці Я.Гояна Світло з неба. Всім побажала радості, здоров’я, добробуту і благополуччя.

Художній керівник М.Івонюк підготувала виставу Т.Шевченка «Назар Стодоля». Участь у виставі взяла молодь села.
 Ряд бібліотек району взяли участь в районному фестивалі «Проводи Великодня». У фестивалі взяли участь фольклорні колективи сіл району які виконували гаївки, традиційні у їхніх селах, кожна з яких має свою родзинку.
Жителі с.Підвербці відтворили давній обряд «Проводи Великодня» в якому взяли участь люди  різних вікових категорій єднаючи всі покоління в єдине ціле. В кінці урочистого дійства всі присутні спільною ходою із співом пісні «Христос Воскрес» провели Великдень.
                    





 
  

Немає коментарів:

Дописати коментар