пʼятниця, 26 квітня 2019 р.

Чорнобиль: скорбота пам’яті людської


Чорнобильська трагедія… Ось вже багато років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й… Ця катастрофа не тільки викликала численні жертви, але й суттєво змінила якість життя населення України. На Чорнобильській техногенній аварії, яка стала аварією глобального масштабу, акцентується увага бібліотек району.
 В Обертинській селищній бібліотеці-філії відбулася година - спомин «Біль Чорнобиля з роками не зникає». Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС коротко розповіли про наслідки катастрофи, і з сумом згадали тих, кого нажаль немає серед живих. Вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Сільський голова привітав їх і вручив пам’ятні подарунки.
 У бібліотеці-філії с.Жабокруки проведено годину – реквієм «Біль нашої душі – Чорнобиль». Зі вступним словом виступила бібліотекар Г.Данюк наголошуючи, що Чорнобиль – біль нашої землі. Скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи. Ніколи не вичерпається любов і шана до тих, хто ціною свого життя врятував світ від великої біди… Тривожні вісті про Чорнобильську трагедію читали школярі.
 Засвічуванням свічок та хвилиною мовчання вшанували тих, хто загинув в Чорнобилі.

Екологічній діалог «З Чорнобилем ми пов’язані навічно» проведено в бібліотеці – філії с. Хотимир. Ведуча заходу бібліотекар О.Цінявська ознайомила присутніх із сумною статистикою наслідків Чонобильської трагедії, озвучила імена ліквідаторів району. Кожний із присутніх висловив свою думку про цю трагедію. Школярі представили літературну композицію «Біль і крик душі під знаком Чорнобиля» біля книжкової виставки «Чорнобиль: горе і біль України». Всі – виконали «Молитву за Україну».
 
В Нижнівській бібліотеці-філії проведено година - реквієм «Чорнобиль – горе України, її незагоєна рана»
Завідувач бібліотекою-філією Л.Кліщ зробила презентацію книжкової виставки-пам’яті  «Чорна трагедія на кольорові землі». Вірші та уривки з творів українських письменників про трагедію декламували старшокласники.
Бібліотекар Леся Кулиняк  детальніше ознайомила присутніх  із книгою Євгена Гуцала  «Трагедія Чорнобиля»  -  правдиві розповіді  про трагічне життя юних героїв – уже після Чорнобиля.

 Ліквідатори – будівельники Вінтонів і Василишин  розповіли про подвиги пожежників – ліквідаторів, про їх великий подвиг. Діти ділились враженнями, як чорнобильські дзвони душу тривожать і до сьогодні, що чужого горя не буває і запевнили, що пам’ять про героїв житиме завше в серцях українців.
          Подвиг, який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС, ніколи не буде забутий.


Немає коментарів:

Дописати коментар