пʼятниця, 15 листопада 2019 р.

«…Мова, як і Україна – у нашому серці…»


                                                     «Єдиний скарб у тебе – рідна мова …
                                                       Вона твого життя міцна основа,
                                                        Певніша за усі скарби й багатства!»


Ми – українці. Живемо у вільній державі – Україні.  Розмовляємо рідною мовою. Мова… Вона звучить, співає на своїй землі, у кожному із нас.
   Традиційно до Дня української писемності та мови в бібліотеках району проведено різні просвітницькі заходи: години рідної мови «Дзвенить струмочком рідна мова» (с.Яківка, с.Олещино), години спілкування «Рідна мова – Божа благодать» (с.Попелів, с.Палагичі), поетичні години «Мово моя, душа голосна України» (с.Буківна, с.Гавриляк), читацькі марафони, імпрези, народознавчі уроки.
 В кожній книгозбірні діють книжкові виставки, літературні календарі, тематичні викладки, де представлено художні твори та поезію українських письменників, довідники, енциклопедії, вислови та цитати відомих людей про красу української мови.
У бібліотеці - філії сел. Обертин проведено літературно-поетичну імпрезу «Мово рідна, слово рідне…». Бібліотекар О. Бойцан розкрила перед користувачами тему краси і багатства української мови, виховання любові до рідного краю, рідної мови, поваги до всього українського. Активні користувачі декламували вірші та виконували пісні про рідну мову, ознайомились з літературою на тематичній виставці «Мово моя українська, мово моя українська».
 Бібліотека-філія с.Гарасимів провела літературний екскурс «Мово моя українська, батьківська, материнська». У вступному слові бібліотекар Н.Боднар підкреслила красу, чарівність, багатство, мелодійність української мови. Учасники заходу послухали вірші та пісні про мову у виконанні аматорів народного мистецтва. Взяли участь у вікторині «З історії слів»та переглянули книжкову виставку «Мужай, прекрасна наша мово».

У бібліотеках-філіях сіл Яківка, Жабокруки, Підвербці, Нижнів відбулися поетичні години «Рідна мова –чиста , як роса». Працівники бібліотек розкрили пізнання нашої рідної мови, як одного з багатьох див, створених людьми, також розповіли про історію виникнення української писемності, походження української мови, про перших літописців та визначних діячів словесності.
 Старшокласники читали чудові вірші про мову, виконували пісні, ознайомились з літературою на тематичні книжкові виставки «Із слова починається людина, із мови починається мій рід».
Бібліотека-філія с. Хотимир запросила школярів – шанувальників української мови на урок українознавства «І той лиш пошани достоїн, хто мову шанує свою». Бібліотекар Л.Цінявська розпочала захід молитвою до мови, розповіла про першого письменника літописця Нестора, батька української історії та про витоки писемності і мови.

Презентувала викладку літератури «Мова – душа народу».  На заході звучали прислів’я та крилаті вислови про мову. Також було проведено вікторину «З історії слів».

 Мова об’єднує народи в нації, і змінює державу.
 Плекаймо всі разом, що дісталась нам у спадок від наших батьків. Українська мова – мова єднання.





Немає коментарів:

Дописати коментар