середа, 27 листопада 2019 р.

День пам'яті жертв голодомору


Голод… Це страшне слово, повертає нас у далекі страшні роки. Український народ  у смутку і скорботі  доземно схиляти голови вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки історії України. Пам’ять про голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі. Бібліотеки району приєдналися до вшанування річниці жертв геноциду українського народу, запалили свічки пам’яті і підготували і провели: виставки – пам’яті, виставки – реквієм, виставки – скорботи, години смутку, години пам’яті, мітинги – реквієм «Схилімо голови в скорботі» (Обертин, Жуків, Петрів) «Вічна пам’ять замореним голодом» (Буківна, Нижнів, Локітка). «Вогонь скорботи в серці на віки» та ін..

Завідувач бібліотеки – філії с. Грушка Г.Шмітик, клубним працівником, вчителями школи, провела годину – реквієм «Тих днів не стерти з пам’яті людської».
У вступному слові розповіла про трагічну подію  в історії нашого народу – Голодомор, якого зазнали багато мільйонів невинних людей. Про біль втрат, страждання і муки. Старшокласники декламували вірші, в яких зображена моторошна картина, Голодоморів.
 Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх, кого забрав голод і запалили свічки пам’яті. Дорога в майбутнє полягає через минуле. Трагічні сторінки історії українського народу …Голодомор… Наша біль… Саме цій темі була присвячена година історичної правди «Пам’ять серця – Голодомор», проведена в бібліотеках сіл  Жабокруки, Петрів. Бібліотечні працівники розповіли присутнім страшні сторінки нашої історії, зачитали спогади людей, які пережили голод.

Школярі декламували скорботні вірші про голод в Україні. Ознайомились з літературою тематичної викладки «Голодомор -  біль душі народної»
 Діти запалили свічки і хвилиною мовчання вшанували мільйони померлих від голодної чуми.
 Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мучениц3ькою смертю від голоду, заподіяного сталінським режимом  було присвячено мітинг – реквієм в с. Яківка. Бібліотекар М. Луцик розпочала словами:
 Відкрийтесь небеса! Зійдіть на землю всі українські села,
присілки й хутори.
Устаньте всі кому сказали: «Вмри!»
Засяйте над планетою усі невинні душі,
Це – тридцять третій рік…
Це сорок шостий рік…
Голодомор, Голод і Голод…
 Навела приклади жахливих фактів голоду.
 Віршовані рядки, та спогади доповнили учні школи.

Всі помолилися за душі невинних у ті страшні часи, а також під час подій на Майдані та в зоні проведення АТО, ООС.
 Зі сльозами на очах присутні скуштували часточку духмяного хліба в знак вічної пам’яті про тих хто в ті  страшні роки марив про хліб.
Такі і інші заходи пройшли в бібліотеках-філіях сіл: Олешів, Хотимир, Гончарів, Нижнів, Палагичі, Кутище, Підвербці, Живачів.

  Пам’ять про трагедію Голоду є важливим чинником єдності українського суспільства. Нашим суспільним обов’язком є зберегти цю пам’ять та передати її наступним поколінням.

    

Немає коментарів:

Дописати коментар