середа, 15 серпня 2018 р.

Історія української державності (до 100річчя української революції 1917-1921рр. та 100-річчя створення ЗУНР)


«Народе Український і всі народи України!
dід нині Україна стає Українською народною Республікою»

З III Універсалу Української Центральної Ради.

Продовжується відзначення 100-річчя подій Української Революції 1917-1921рр. – першого досвіду українського державотворення у XX ст. З метою висвітлення боротьби за незалежність та соборність держави  Україна, 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і прийняття Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.
У бібліотеках оформлено тематичні експозиції, виставки-хроніки, виставки-роздуми: «Українська революція – 100 років боротьби» - Яківка, Гончарів, Гостів.
«Українська революція: головні події, постаті» - Гарасимів, Підвербці, Грушка, Живачів, Обертин.
«ЗУНР: крізь призму часу – Кутище, Хотимир, Жабокруки, Олещино».

Працівники бібліотек проводять презентації книжкових виставок, години історії, уроки державності.
Нещодавно у бібліотеці села Жуків проведено презентацію книжкової виставки «Шляхами української революції». Бібліотекар Леся Карабін ознайомила відвідувачів з передумовами та подіями Листопадевого Зриву 1918 року, який зхаклав основи нашої державності, коли українські політики й військові створили свій уряд, армію, закони про Малу Конституцію. Розповіла, як поєднали, навік у великій злуці усі українські землі і постали перед світом єдиним нероздільним народом, нацією.

Один із розділів «Листопад 1918 року на Прикарпатті» детально знайомить читачів із перебігом революційних подій того періоду на теренах нашого краю.
Багато книг і публікацій висвітлюють біографію визначних діячів ЗУНР у розділі «Борці за національну ідею».
Книгозбірні району запрошують всіх відвідати бібліотеки, щоб глибше та детальніше пізнати історію визвольної боротьби. Побувати на історичному екскурсі «Українська революція – 100 років боротьби», уроках історії «Соборна Україна – від ідеї до життя», інформаційних презентаціях «Від IV Універсалу до злуки», конкурсі малюнків «Моя земля, що зветься Україною» та акції «Прочитай книгу з історії України».


Немає коментарів:

Дописати коментар