пʼятниця, 14 червня 2019 р.

Марко Черемшина: український письменник- новеліст (145- років від дня народження)


У червні цього року виповнилося 145 років від дня народження видатного письменника Західної України Марка Черемшини,  уродженця с.Кобаки  Косівського району. Протягом червня  бібліотеки-філії Тлумацької ЦБС активізували популяризацію літератури про життя і творчість українського письменника-краянина Марка Черемшини. В бібліотеках організовано книжково-ілюстративні виставки, тематичні викладки «Літописець життя селянського» -Хотимир, Жабокруки, Жуків, Підвербці, «Співець гуцульщини»- Кутище, Грушка, Живачів, «У вінок шани Черемшини» - Гостів, Петрів.
 Проводились різні просвітницькі заходи, що сприяють духовному розвитку читача. В Обертинській та Грушківській бібліотеках відбулись літературні читання під назвою «Марко Черемшина – літописець життя селянського». Кутищанська бібліотека провела годину-посвяту «Співець – Гуцульщини». Обертинська бібліотека–філія організувала флеш-моб «По сторінках книг М.Черемшини»

У бібліотеці-філії с.Жабокруки відбулися літературні читання «Істиний художник слова». Вела захід бібліотекар Г.Данюк підкреслюючи, що найкращі твори письменника становлять чотири цикли: «Карби», «Село за війни», «Парасочка», «Верховина». Життя і творчість письменника невіддільні від народного життя його рідного краю.  Галицьке село, його злидні, затурканість селянина, класова ворожнеча між багатіями і біднотою - ось ті питання, які хвилювали М.Черемшину – розповіла бібліотекар. Відвідувачі ділилися своїм враженням від його творів, відновлюючи в  пам’яті давно читані та перечитані книжки.
 Для кращої популяризації творчого доробку письменника ознайомила з буклетом «Марко Черемшина: український письменник – новеліст».  
У бібліотеках є чимало матеріалів присвячених вшануванню пам’яті відомого письменника та громадського діяча Прикарпаття – Марка Черемшини. Наш краянин і досі живе у пам’яті нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар