четвер, 12 березня 2020 р.

Велич Тарасового слова


В Палагицькій бібліотеці–філії проведено літературну світлицю «Тарасова доля – то правда жива» присвячену генію українського народу, українського народу, великому патріоту України, її Пророку. На зустріч прийшли шанувальники його творчості. Діти читали вірші поета, ділилися своїми враженнями про його твори. Розповідали про пошану та вдячність якою наповнюються серця усього людства, бо Тарас Шевченко – не тільки співець України, він митець на всі часи, на всі віки для всіх людей на землі. Біля книжкової виставки «Віч – на віч з Шевченком» бібліотекар Л.Мелінишин
розповіла цікаві факти про життя і творчість, ознайомила з літературою.
В музичній світлиці  Нижнівської бібліотеки-філії проходять Шевченківські читання «Краса і сила Шевченківського слова». Діє розгорнута літературно-ілюстративна виставка літературних та мистецьких творів Шевченка «Провісник правди і волі!» Постійний активний місцевий користувач бібліотеки, який понад 50 років збирає та систематизує матеріали про життєвий та творчий шлях Кобзаря, передав в бібліотеку для популяризації та ознайомлення своїм односельцям. Відкриваючи читання бібліотекар Л.Кліщ розповіла про творчість Т.Шевченка –
людини незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу. Він, як невмирущий геній, як проводар, що вказує нам шляхи в боротьбі за наші ідеали. Звучали поезії та уривки з тем поета. Діти ставили інсценівки за його творами. Відбувся конкурс читців декламаторів.
Шевченківські читання будуть проводитись у бібліотеках протягом місяця березня, щоб в цей нелегкий для країни час, кожен з нас черпав натхнення і надію із творів Великого Шевченка.
Година поезії «Добре і щире Тарасове слово» проведена в Обертинській бібліотеці-філії для дітей. Бібліотекар запросила читачів у царство мудрого й красивого, правдивого і цінного, сильного й ласкавого, доброго і мужнього Шевченківського слова. Діти читали вірші торкаючись серцем Шевченкових творів, намагалися донести до кожного із присутніх щирі кобзареві строки «Жива українська мова і слова Шевченка, його сила духу і віра дають нам змогу пригадати, що ми українці, діти
славетного Кобзаря» такими словами закінчила свято бібліотекар Н.Гасан. Продовжилось свято біля пам’ятника Великому Кобзареві літературними читаннями.
В Попелівській бібліотеці-філії з нагоди від дня народження Т.Г.Шевченка пройшли літературні читання безцінних Кобзаревих творів. Бібліотекар О.Гардаман організувала і провела конкурс читців "Сяє геній Кобзаря". Діти читали поезії Тараса Шевченка про знедолене дитинство, гірку долю матері-кріпачки, яка лише уві сні могла бачити своїх дітей щасливими, про незрівняну красу природи рідної України. Також була проведена презентація виставки “Шевченко знайомий і незнайомий». 
Бібліотекар бібліотеки-філії с. Петрів С. Дунець разом з Народним Домом підготували літературно-музичну композицію «Вінок слави Кобзаря» з нагоди дня народження Великого Кобзаря. Для експозиції підібрали літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Шевченка, його спадок як письменника, художника, мислителя і борця за волю України. Книжкова виставка призначена допомогти користувачам бібліотеки глибше усвідомити суспільну й художню цінність Шевченкового слова, поглибити знання про його коротку, трагічну, але в той же час і величну долю та стати інформаційним приводом для зміцнення рівня національної самосвідомості.
В книгозбірнях бібліотек-філій с.Локітка, с.Петрилів, с.Буківна, с.Олещино, с.Жабокруки оформлені тематичні полички, книжково-ілюстративні виставки,  які  висвітлюють життєвий та творчий шлях письменника, Шевченкіану в поезії, живописі, музиці. Серед розмаїття виставок – виставки-портрети, виставки-спогади, виставки-пам’яті, виставки-перегляди, виставки-вшанування, віртуальні книжкові виставки: «Своїм сином пишається Україна», «Голос душі великого народу», «Великий пророк воскресіння», «Тарас Шевченко – провісник долі України», «В сім’ї вольній, новій…», «Іду з дитинства до Тараса», «Велич Тарасового слова», «Тарасове слово – вічне».

     








  

Немає коментарів:

Дописати коментар