четвер, 12 березня 2020 р.

Ольга Слоньовська: за покликом високого світла


...Поетеса, Джоконда сучасної лірики, прозаїк, літературознавець, член Національної спілки письменників України, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника – Ольга Слоньовська цьогоріч святкує свій славний ювілей. У житті їй довелося їсти і чорний хліб, і білий. На початку 80-х цілий рік КДБ прикладав драконівські зусилля, щоб зробити її «сексотом». Не зламали. Зате назавжди вбили в ній страх. Поетеса не виносить брехні, нікому не заздрить. Поважає талановитих і благородних.
   О. Слоньовська є автором понад п’ятдесяти книг, серед яких наукові монографії, науково-методичні посібники, підручники, науково-документальні й художні твори. Вона одна із тих, хто є вірним і відданим стражем українського поетичного слова. Це талановита поетеса з чіткими світоглядними й естетичними поглядами.


Бібліотеки району провели ряд просвітницьких заходів по популяризації її творів. Оформлено книжкові виставки, тематичні викладки літератури «В єдності поезій й науки» (Нижнів, Олешів), «А я не пісня. Я – людина» (Гарасимів, Грушка), «О. Слоньовська: за покликом високого світла» (Яківка, Обертин).
У Яківській бібліотеці-філії проведено літературну годину «А я не пісня. Я – людина». Відкриваючи захід завідувач бібліотекою-філією М.Луцик наголосила на ліричності, щирості презентованої поезії, яка читається на одному подиху і на перше місце ставить Людину, її світ та духовність. Виразна національна закодованість віршів поетки, що сьогодні конче потрібна українцям у книзі нарисів про полеглих воїнів-афганців, уродженців м. Івано-Франківська та області «В Афгані, в «чорнім тюльпані»», що писалася кров’ю серця авторки. Вибрані  поезії із різних збірок звучали у виконанні читачів. 


Невимушено і захоплююче пройшла літературна година в Палагицькій бібліотеці-філії «У єдності поезії й науки». Розпочався свій захід презентацією  виставки, яку провела бібліотекар. Думки про методику написання віршів перепліталися з декламацією віршів, з відгуками читачів бібліотеки – шанувальників її творчості. Ряд читачів висловили своє захоплення неповторною творчістю О.Слоньовської, поезією її душі, яка занурює їх  в казковий світ прекрасного, дивовижний світ любові – світ О.Слоньовської. Із захопленням декламували її поезію.
О.Слоньовська одна з тих, хто є вірним і відданим стражем українського поетичного слова. Це талановита поетеса з чітким світоглядом й естетичним поглядом.
ЇЇ  поетичне слово, торкається найпотаємніших струн людської душі, несе в собі почуття, настрої, враження, що знаходять свій власний відгомін у кожного читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар