вівторок, 28 липня 2020 р.

Церква Перенесення Мощей Святого Миколи 1899 с. Олешів


У другій половині XVII ст. в селі вперше згадана церква. Відомо, що в наступному столітті також в с.Олешів стояла церква, яка, зокрема, позначена на карті 1783 року на місці теперішньої. В середині першої половини ХІХ ст. постала наступна церква.
       Проте вже у 1899 році (дата на ліхтарі нави) її замінила нова дерев'яна церква, посвячена наступного року. Була парафіяльною. Церкву розмалювали у 1930-х роках. Перед 1992 роком стіни надопасання церкви оббили бляхою. Ймовірно, з того часу зовні не ремонтована. Сьогодні церква в користуванні православної громади. Внесена до переліку пам'яток архітектури місцевого значення.
      Церква стоїть посеред села, з півночі від сільської дороги, недалеко на південь від цвинтаря, між забудовою. Велика хрещата в плані одноверха споруда на фундаменті з блоків пісковику(?), вівтар якої орієнтований до півночі.
     При вівтарі з обидвох сторін прибудовані ризниці, а з півдня до бабинця - рівноширокий зашклений ганок. Бічний вхід у західній стіні бічного рамена нави. Мурована дзвіниця розташована з півдня від церкви, при дорозі.

Немає коментарів:

Дописати коментар