вівторок, 28 липня 2020 р.

Розмаїття нових видань


Щоб полюбити рідну землю
Її спершу необхідно
Пізнати через книгу.
                                                                     
Карантин вніс зміни в плани роботи бібліотек-філій Тлумацької централізованої бібліотечної системи.  Бібліотеки продовжили свою діяльність в онлайн та телефонному режимі, висвітлюють нові надходження літератури, виконують бібліографічні письмові та відео довідки за допомогою інтернет-сервісу. Розповідають про ювілейні дати, державні та релігійні свята в соціальних мережах.
Ми  перелаштувалися зі звичних методів роботи на дистанційні. Працівники книгозбірень швидко реагують на запити користувачів, намагаються бути з ними в постійному контакті. А ще карантин – це час для самоосвіти, вивчення досвіду роботи інших бібліотек та багато іншого.
Бібліотеки-філії Тлумацької ЦБС отримали партію нових книг за державною програмою «Українська книга»  і це дало поштовх до роботи з фондом, оформлені та поновлені виставок,  каталогів.
Під час карантину, кожному є нагода зануритися у світ літератури і вільний час провести з користю та змістовно. В цьому варто скористатися  перевіреним рецептом – прочитати цікаву пізнавальну книгу.
 Пропонуємо для вас декілька цікавих книг: про видатних особистостей України, світу, про історичні події, про війну на сході України…
Отже ми з нетерпінням чекаємо на закінчення карантину і запрошуємо всіх охочих до бібліотек. Ви будете вражені різноманіттям друкованого слова, яке зібране в бібліотеках.
Детальніше на http://tlumach-library.blogspot.com/

               
 «#НАШІ на карті світу» — це 80 історій про непересічних людей: українців за походженням чи місцем народження. Книжка журналістки Уляни Скицької — про #НАШИХ, людей, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Серед героїв книжки є добре знані Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла; талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський; вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук; донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар; легендарний воротар NHL Террі Савчук; харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов. Ці люди надихають, і часом їхні біографії настільки дивовижні, що виникає думка: «Так буває лише в кіно».

      
Про що книга «Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми»» автора Мирослав Маринович. Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митро-полита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу думання Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти найближчому майбутньому України та світу.

До книги входить близько 300 невеликих есеїв про світ ідей та образів Тараса Шевченка (1814–1861) – поета, художника, музиканта, мислителя. Шевченко постає тут людиною, яка надзвичайно тонко й трепетно відчуває природу, мистецтво, життя в усіх його проявах: від побуту до метафізики. Автор розглядає Шевченка в широкому контексті української та світової культури. А ще, пильно вдивляючись в образ поета, він намагається описати свій власний духовний досвід.

Ігор Михайлишин — доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону «Донбас» НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний «Піаніст». У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває професійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра. «Танець смерті» — музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, — постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.


Усе про книжку Неоголошені війни Росії проти України у ХХ - на початку ХХІ ст. Причини і наслідки Книга з історії неоголошених війн Росії проти України у ХХ – на початку ХХІ століття. Проаналізувавши історико-політичні, геополітичні та ідеологічні передумови агресивної зовнішньої політики російських державних утворень – Московії, Росії, РРСФР та РФ щодо України, її автор – професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Дорошко стверджує, що російська влада розпочала війну на знищення Української держави одразу ж після проголошення її незалежності 24 серпня 1991 року. Автор монографії застерігає усіх нас від повторення трагічних помилок багатьох поколінь українців, які через недооцінку хижацької сутності російського імперіалізму розплачувались втратою незалежної державності.

Усе про книжку 250 років фальші: російські міфи історії Криму Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила й небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про «КримНаш», що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації. Невже Крим – споконвічно російська земля? Чи правда, що кримські татари – геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи реально всі кримчани як один проголосували на референдумі за приєднання до Росії? Відповідям на такі запитання й присвячена ця книга.



Війна До цієї книжки увійшли твори всесвітньо відомого письменника Андрія Куркова, які пов’язані однією темою — війною. «Щоденник Майдану та війни» — особистий щоденник автора, фіксоване відображення життя у Києві та країні, доповнений записами про перипетії на сході України, в Криму, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас останні роки. А у романі «Сірі бджоли» розповідається про життя пенсіонера сорока дев’яти років Сергій Сергійовича, який живе у селі Мала Староградівка, що знаходиться у так званій сірій зоні. Головна його турбота — як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни...

До книги містичної прози відомої української письменниці Галини Пагутяк ввійшли два знакові її романи - ''Зачаровані музиканти'', один із вершинних її творів (за словами Михайла Слабошпицького), та ''Слуга з Добромиля'', відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка 2009 р. Надзвичайно природня й артистична проза Галини Пагутяк зачаровує і не залишає людей байдужими.

Немає коментарів:

Дописати коментар