вівторок, 28 липня 2020 р.

30 років з дня прийняття Декларації про державний суверенітет України.


16 липня 1990 року Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України, зробивши перший крок до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Декларація створила основу для республіканської законотворчості, незалежності від союзного законодавства.
У Декларації проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять».
З нагоди такої дати працівники бібліотек Тлумацької ЦБС підготували розгорнуту книжкові виставки, тематичні полиці: «Тернистий шлях державотворення», «Шляхами української державності» (Грушка, Нижнів, Гарасимів…). У книгозбірнях району підготовлено цикл тематичних заходів.
У Нижнівській бібліотеці-філії проведено годину державності «Декларація про державний суверенітет України». Бібліотекар О.Кліщ окреслила історичну роль прийняття Декларації та разом з молоддю через мережу інтернет переглянули документальний фільм «Як Україна здобувала незалежність».
До послуг користувачів бібліотеки організована книжкова виставка «Прийняття Декларації - важливий крок до незалежності України», де висвітлено основні розділи та положення Декларації.
У бібліотеці- філії с. Грушка відбулася історична подорож «Декларація про Державний суверенітет України» - важливий крок до незалежності.
Бібліотека-філія с. Гостів підготовила історичний екскурс «Шляхами української державності».
Хотимирська бібліотека-філія підготовила годину державності Декларації про державний суверенітет України  «Україна – суверенна національна держава та історична відео подорож «Декларація про Державний суверенітет – важливий крок до незалежності».
         Нині, через 30 років, ми радіємо разом з усіма з приводу річниці того першого кроку на непростому шляху, який веде до справжньої політичної, економічної та культурної незалежності.

Немає коментарів:

Дописати коментар