вівторок, 28 липня 2020 р.

Свято Івана Купала


Нехай вам цей день несе
Вражень хоровод!
Нехай купальська вода
Дасть здоров'я на роки!

Свято Івана Купала є одним із найдавніших і найбільш улюблених у народі. Цього дня православні християни святкують Різдво Святого Пророка Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.
Обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків і ворожінням, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою.
Купальська ніч вважалася чарівною, тому дівчата у цей час ворожили за допомогою вінків на свою долю. Від того, куди попливе вінок, судили, куди дівчина піде заміж.
А ще у цю ніч найсміливіші шукали цвіту папороті, яка, вважалося, розквітає опівночі, загорається вогнем і тут же осипається. За повір'ям, тому, хто встигне зірвати квітку папороті, відкриються заховані скарби, а сам він дістане чудодійну силу та знання.
А ще, за народним віруванням, лікарські трави тільки тоді й виявляють справжню поміч, коли будуть зібрані в ніч під Івана Купала або рано-вранці з "іванівсьскою" росою.
У бібліотеках-філіях с.Гарасимів, с.Палагичі, с.Олешів, с.Буківна пройшли народознавчі бесіди-веселки «Літо святкує» про літні народні свята, традиції та звичаї, і звичайно про звичаї найчарівнішого і загадкового свята Івана Купала.
 В Нижнівській бібліотеці-філії пройшла народознавча подорож «Ой на Івана, ой на Купала». В Обертинській бібліотеці–філії відбулася онлайн-мандрівка «Магічне свято Івана Купала», також діє виставка народної літератури «На Івана, на Купала».
Хотимирська бібліотека-філія  провела народознавчу годину
«Ой на Івана Купала дівчина вінок на воду пускала», а Жабокруцька бібліотека-філія   провела народознавчу стежину «Купальська  чарівна ніч».
Купальські заходи, які проводять бібліотеки дають можливість кожному жителю не просто бути споглядачем, а стати учасником обрядових дійств, щоб хоч раз зануритися в містичну ніч, яку так любили наші предки.

Немає коментарів:

Дописати коментар