середа, 14 жовтня 2020 р.

Вам дзвони не грали коли ви вмирали…

 



14 жовтня – значуща дата, в якій вплелись воєдино чотири свята: День святої Покрови Пречистої Богородиці, річниця створення Української повстанської армії (УПА) – 1942 року, день Українського козацтва та День захисника України.

Захист Вітчизни став справою всіх українців, минулі і нинішні військові герої України, які боролися і продовжують боротьбу за свободу і незалежність України.

 З цієї нагоди у бібліотеках району діють розгорнуті книжкові виставки:  «Героїв країна – моя Україна» (с.Олешів, с.Палагичі), «Пресвята Покрово оберігай всіх воїнів своїх!» (с.Буківна, с.Олещино), «Гартовані болем століть», «Шляхами мужності і слова»,  «УПА- шлях звитяг і боротьби» (с.Гостів, с.Петрів), «Слава синам України – українським повстанцям» (с.Ісаків, с.Гончарів), «Від козаків до кіборгів» (с.Гарасимів).

У бібліотеці- філії с.Грушка відбулася презентація книги Михайла Паньківа «Схрони, криївки і бункери ОУН – УПА» та М.Андрусяка «Брати грому».  Бібліотекар розповіла про життєвий і творчий шлях авторів книг та ознайомила з літературою книжкової виставки «УПА – шлях, звитяг і боротьби».

«Лицарі української незалежності» - це назва години історичної пам’яті, яку було проведено у бібліотеці- філії с. Гостів Тлумацької ЦБС. Про боротьбу українського народу в ці часи розказала завідувачка бібліотекою-філією с.Гостів  Н. Гопей. Лихоліттям і муками прокотилася на українській землі і «розкуркулення»,  і «колективізація» і голодомори, і знищення української інтелігенції. Друга світова війна, у вогні якої горіли борці за волю України – славні воїни ОУН – УПА, продовжувачі справи українських Січових Стрільців. Про патріотів – борців,  що поклали своє життя «На вівтар України».

В бібліотеці –філії сел.Обертин проведено історично–мистецьку годину «Нескорені» присвячену річниці УПА та Дню захисника України. Тут поєдналося минуле і сучасне: патріотизм воїнів УПА та мужні і нескорені серця воїнів АТО. В бібліотеці організовано розгорнуту  книжково–ілюстративну виставку «Віхи життя – віхи історії», біля якої бібліотекар бібліотеки-філії О.Бойцан  провела огляд літератури. 

У бібліотеці-філії с.Жабокруки проведено урок мужності «Славою овіяні».  Бібліотекар Г.Данюк розповіла, як була створена Українська Повстанська армія, які завдання перед собою ставила, яку роль відіграла у часі Другої світової війни – боротьбу з гітлерівською окупацією та протистоянням з НКВС. Зробила огляд літератури на тематичній викладці «Від козаків до кіборгів»
під звукозапис патріотичних пісень про УПА, про Україну.

 


Боротьба за незалежність України  продовжується і зараз. На Східній Україні на превеликий жаль гинуть наші патріоти – воїни  української армії  та добровольці. Серед загиблих є герої Тлумацької землі. Ми щорічно вшановуємо подвиг нескорених українців і висловлюємо слова щирої вдячності людям, які захищали Соборність і незалежність України в ХХ столітті і продовжують її відстоювати в ХХІ столітті.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар