пʼятниця, 31 січня 2020 р.

«Крути: і сум, і біль, і вічна слава»

                                                         Битва під Крутами - один з     
                       великих прикладів героїзму     
                                і відданості Батьківщині.

    
У бібліотеках району відбулися вечори-реквієми, години пам’яті, години історії, тематичні виставки літератури, кутки пам’яті до трагічної річниці битви під Крутами, в якій полягло понад 300 студентів, котрі у 1918 році відстоювали незалежність України у боротьбі з російським агресором. Учасники заходів вшанували Героїв Крут, Небесної Сотні, АТО, ООС, та всіх полеглих українських патріотів хвилиною мовчання.
У бібліотеці-філії с.Нижнів година пам’яті розпочалася «Молитвою за Україну» Активні читачі читали вірші, а також бібліотекар презентувала нову літературу про героїв України представленої на тематичній  викладці.
 «Їх було триста…» під такою назвою у бібліотеці–філії с.Жабокруки відбулася година історії приурочена пам’яті молодих українців, які стали проти більшовицької орди, що сунула на Київ. Бібліотекар  Г.Данюк звернула увагу, що ці 300 студентів і учнів виявилися на той час єдиною армійською силою Української Народної Республіки, яка стала на оборону України від російської навали… Активні користувачі бібліотеки декламували вірші та розповідали про героїчний чин української нації, а також взяли участь у вікторині «З історії України». Бібліотекар порекомендувала художню та історичну літературу з книжкової виставки «Зупинись! Переглянь! І поринь у глибину історії…»
  
«Згадаймо сьогодні Крути… Під такою назвою у бібліотеці–філії с.Кутище на годині пам’яті вшанували пам’ять студентів, які віддали своє молоде життя за Україну. Бібліотекар розповіла про юнаків–студентів, які померли за молоду Українську Соборну державу. Юнаки–герої показали приклад мужності, відданості і незборимості духу.
 Школярі емоційно, художньо читали вірші, балади, уривки спогадів про героїв України. Також запалили свічки пам’яті і ознайомились з тематичними викладкою літератури «Крути. Подвиг. Трагедія.».
  «Спомин про Крути» під такою назвою у Хотимирській бібліотеці-філії відбулася година пам’яті. Ведуча бібліотекар Л.Цінявська пройшлася сторінками історії того січневого дня, коли триста юнаків, відстоюючи незалежність нашої держави, героїчно загинули. Бібліотекар провела історичний екскурс книжкової експозиції «Крути наша слава, наша історія». На закінчення усі переглянули історичний фільм «Пам’ять про загиблих під Крутами».
 
Година-реквієм «Герої, що полягли під Крутами» в бібліотеці-філії с. Грушка розпочалося відомим віршем П.Тичини «Пам’яті тридцяти». Завідувач бібліотекою Г.Шмітик згадала славетні сторінки боротьби юних патріотів України наголосивши, що цей день – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Презентувала книжково-тематичну викладку «Їх подвиг не забуто». До уваги читачів представлені історичні документальні та художні твори ілюстрації та фотографії, присвячені справжнім синам України, полеглих за її волю та незалежність. Молодь підготувала коротку історичну довідку про події, які передували Крутянській битві. Юнаки та юнки декламували поетичні твори, присвячені юним звитяжцям, а наприкінці заходу всі вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

В бібліотеці-філії с.Гостів проведена історична розповідь «Герої Крут. Ніхто не забутий», яка розпочалась молитвою за Україну. В кінці заходу бібліотекар Н.Гопей наголосила, що дуже важливо в такі дні вшановувати пам’ять тих, хто віддав життя за нашу незалежність і тих, хто сьогодні жертвує своїм життям за мир і спокій в нашій країні. Запалюванням свічок та хвилиною мовчання вшанували героїв України.
У Яківській книгозбірні вшанували героїв Крут на історичному екскурсі «Пам'ять про Крути у кожного в серці живе».
 Цей день назавжди залишиться світлим у нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті героїв Крут.

Немає коментарів:

Дописати коментар