вівторок, 23 червня 2020 р.

Церква Св. Дмитра 1848року, село Антонівка


Церква Св. Дмитра 1848року села Антонівка

Українські дерев'яні храми – прекрасні і автентичні пам'ятки, в яких, напевно, найбільше виражені національні риси архітектури. Козацькі церкви Лівобережжя, храми Поділля, шедеври закарпатської дерев’яної готики, які не мають аналогів у світі, відомі лише обмеженому колу фахівців та аматорів, залишаючись поза увагою внутрішнього туризму, та й суспільства взагалі. Пожежі, замокання, навмисне знесення через міжконфесійні суперечки, варварське обшивання бляхою і пластиком – скільки пам'яток вже втрачено, і скільки ще загине через людську недбалість? Першим кроком до порятунку дерев’яних храмів має стати подолання інформаційного вакууму навколо них. Власне, на це і спрямована наша робота з пошуку, структуризації та поширення інформації щодо пам’яток дерев’яної архітектури.

Церква Св. Дмитра 1848року, село Антонівка

На карті з 1783 року на краю села, приблизно на місці існуючого сьогодні цвинтаря, позначена каплиця. Перша  дерев'яна однобанна церква гуцульського типу збудована коштом парафіян та інших доброчинців у 1848 році.
Була філіяльною до парафіяльної церкви в селі Братишів. Стіни надопасання оббили бляхою перед 1992 роком. Церква в користуванні громади УГКЦ.
Розташована в північно-західній частині села, біля повороту з головної дороги до цвинтаря, на терасі схилу. Невелика, хрещата в плані, одноверха церковця. З півдня до вівтаря прибудована ризниця, з заходу по осі церкви - вужчий присінок. Під опасанням стіни з відкритих фарбованих брусів зрубів.
Середхрестя нави завершує дуже низький восьмерик, вкритий невеликим шоломовим верхом з ліхтарем і маківкою на вершині. Сьогодні верх виглядає непропорційно малим до решти об'ємів будівлі - церкву значно розбудували додаванням бічних рамен нави. З заходу від церкви існує дерев'яна двоярусна дзвіниця, перший ярус якої ширший.
Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна у бібліотеках-філіях Тлумацької централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар