середа, 10 червня 2020 р.

Дерев'яні храми Тлумаччини


Історія дерев'яних церков мало досліджена, нею цікавляться здебільшого архітектори, а не історики. Точний період виникнення дерев'яних храмів на території України не відомий. Найімовірніше, що дерев'яні храми існували ще до християнства на території України як язичницькі святилища. Такі святилища існували в Карпатах, де місцеві майстри обробляли деревину смереки і будували з неї домівки та храми. Існує гіпотеза, що для язичницьких жерців храми слугували також і астрономічними обсерваторіями, через що й будували їх завжди на найвищому місці.
 Отже, продовжуємо наш цикл розповідей про дерев’яні храми Тлумаччини, які зібрані у збірник «Дерев’яні храми Тлумаччини».

Церква Покрови Пр. Богородиці 1794 року,  село Гавриляк

Теперішня церква з дерева зведена у 1794 році як перша в селі і посвячена під титулом Пресвятої Трійці. Після ремонтів у ХІХ ст. отримала сучасні форми. В той час її переосвятили на церкву Покрови Пр. Богородиці.
Була філіяльною до парафіяльної церкви в селі Чортовець. З 1991 року належить до пам'яток архітектури місцевого значення (охор. № 1016-М). Сьогодні церквою користується громада УПЦ Київського Патріархату.
Стоїть в центрі села, при головній дорозі, навпроти забудови, на ділянці, яка має схил, оточеній деревами. Типова церква гуцульського типу - хрест в плані, один верх. Чомусь вівтар церкви орієнтований до півдня. При вівтарі зі сходу прибудували ризницю. Церква має два входи: з півдня до нави і з заходу до бабинця.
Під опасанням стіни зберегли з відкритих брусів зрубу, над опасанням все під бляхою. Невеличкі вікна в стінах церкви замінили пластиковими. З заходу від церкви розташована дерев'яна дзвіниця.
Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна після закінчення карантину у бібліотеках-філіях Тлумацької централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар