вівторок, 2 червня 2020 р.

Дерев’яні храми Тлумаччини

Дерев'яні храми України – пам’ятки дерев’яної сакральної архітектури в Україні.
В Україні та на її етнічних землях розташовано близько 3000 дерев'яних культових споруд. Більшість збережених на сьогодні дерев'яних церков на території України розташовані в її західній частині, але й на лівому березі Дніпра туристам є на що поглянути. Абсолютна більшість дерев'яних храмів України належать парафіям УПЦ МП та УГКЦ. Дерев'яні церкви в Україні є важливими духовними осередками та унікальними архітектурними пам'ятками.
Отже, продовжуємо наш цикл розповідей про дерев’яні храми Тлумаччини, які у збірник «Дерев’яні храми Тлумаччини».
Церква Перенесення Мощів Св. Миколи 1925 року. Село Ісаків.
Вперше церква в селі Ісакові згадується на початку XVIII ст. В середині цього ж століття громада звела нову дерев'яну церкву. На її місці у 1886 році постала наступна церква, також з дерева. Знищена під час Першої світової війни.
У 1925 році замість неї за проєктом архітектора Олександра Лушпинського збудували існуючу сьогодні п'ятиверху дерев'яну церкву і була посвячена у 1935 році. Не відомо чи була діюча в радянський час. Зараз церква в користуванні громади Української Греко-Католицької Церкви і занесена до пам'яток архітектури місцевого значення.
Розташована посеред села, з півночі від сільської дороги, напроти цвинтаря, на схилі. Прицерковну територію оточує з трьох сторін невисокий кам'яний мур. Хрещата в плані споруда з виразним силуетом, який утворюють маківки з ліхтарями на двоярусних верхах.
Церква має три прибудови: дві ризниці при стінах вівтаря і маленький ганок під піддашшям з заходу від бабинця. Сьогодні стіни під опасанням ошальовані дерев'яною вагонкою, більшість вікон замінили пластиковими. Мурована дзвіниця стоїть на захід від церкви.
Для ознайомлення зі збірником «Дерев’яні храми Тлумаччини» у друкованому варіанті можна після закінчення карантину у бібліотеках-філіях Тлумацької централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів:

Дописати коментар