субота, 6 червня 2020 р.

Вітаємо із зеленими святами!


Нехай яскраве світло
Цього великого свята
Святої Трійці осяє всесвіт,
Подарує надію, радість і щастя всім людям

Свято Трійці – одне з найулюбленіших в Україні. Святкують зелені свята на п’ятидесятий день після Великодня. Цей день об’єднує всіх християн з Богом, єдиним у трьох особах: Богом-батьком, Богом-сином, Богом-святим духом.
Дзвони дзвонять – то святкує Україна Трійцю!
Для нагадування відвідувачам про велике свято в бібліотеках району діють книжкові виставки, тематичні викладки «Свята Трійця єднає, надихає, береже», «Народні традиції Зеленої неділі», «Звичаї і традиції українського народу». Книги, які знаходяться на виставках, знайомлять із давніми повір’ями, звичаями, традиціями. Цікаво і доступно розповідають про значення свята Трійці, його традиції, що напередодні свята. За звичаєм, люди прикрашають хати та двори зеленим гіллям липи, дуба, ясеня, долівку встеляють пахучими травами – «маїли хату».
«В травах Храми, в травах хати, в травах Україна-мати!»: такими словами розпочалась презентація тематичної виставки-інсталяцїї в Обертинській бібліотеці-філії. Бібліотекар О.Бойцан підібрала цікаві книги з народознавчою тематикою.
Традиції святкування Дня Святої Трійці не втрачені в наш час, відроджуються і впроваджуються.
1. Ірина Ігнатенко «Етнологія для народу»
Сьогодні чималий інтерес викликають звичаї та традиції наших предків. Захопливо та цікаво ця книжка розповідає про обряди та прикмети і не лише описує їх, а й пояснює, які щоденні справи та потреби лягли у їхню основу. Ви довідаєтеся про народні вірування, пов’язані з календарними святами, із життєвим циклом людини: сватанням та весіллям, народженням дитини, хрестинами, похованням.
2. Наталка Лещенко , Руслан Павлюк «Українська культура. Свята, традиції, обряди / Ukrainian culture. Holidays, traditions, rituals»
Двомовне подарункове видання великого формату (240×340 мм), пухка обкладинка, безліч чудових ілюстрацій та фото, стародавні документи й легенди, захопливі статті. Чудовий подарунок для всіх, хто цікавиться культурою України.
3. Валерій Войтович «Енциклопедія народних вірувань»
Ця книга, в якій вміщено 1549 статей. Своєрідна ілюстрована енциклопедія з міфології та народних вірувань українців, їхній світогляд, світосприйняття і ментальність. Вона є спробою осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології — народних уявлень, звичаїв та обрядів та вірувань.
4. Україна. Все, що робить нас українцями
Щоб відчути себе українцем, мало народитися і жити в Україні, — треба ще й вивчити історію свого народу, його звичаї і побут, мову й культуру, — і не лише створену її митцями, а й ту, що виплекана з діда-прадіда, передана нам, їхнім нащадкам як неоціненний скарб.
Це чудово ілюстроване видання розраховане на тих читачів, які прагнуть розширити свої знання про Україну й українців, глибше пізнати їхні традиції, щоб усім серцем і душею долучитися до них і відчути себе справжніми патріотами.





Немає коментарів:

Дописати коментар