понеділок, 17 лютого 2020 р.

Стрітення Господнє величаймо


«Була ця зустріч геть не випадкова,
Вона, як завжди, запланована була.
У після Валентинів день святковий,
На зустріч до Зими прийшла Весна…»
                                    Р. Бойчук

Наш народ має багаті традиції, що дійшли до нас із давнини. Так, ще за давніх часів 15 лютого люди відзначали свято Стрітення, вважаючи що цього дня зима зустрічається з весною. У церквах на Стрітення освячують воду і свічки - їх вважають цілющими, а також сімейними оберегами. Це одне з 12 найбільших свят християнського  року, яке завершує Різдвяний цикл.
Напередодні свята в бібліотеках району проведено комплекс розважально-пізнавальних заходів.
Яківська бібліотека-філія провела духовно-народознавчі посиденьки «Від Різдва до Стрітення». Учасники свята бажали один одному добра, любові, злагоди на довгі роки, мирно дочекати  других Різдвяних свят. Завідувач бібліотекою М. Луцик розповіла про походження християнського свята Стрітення Господнього, про звичаї та обряди свята. Цікавим сюрпризним моментом на святі стало запалювання свічки-громовиці, яка є символом Стрітення. Мелодійно звучали колядки.
Обертинська бібліотека-філія для дітей провела урок народознавства «Святкуймо радо ми Стрітення свято», яке відзначається через 40 днів після Різдва. Це свято має свої прикмети і народні звичаї. Стрітенська свічка захищає оселю від вогню, ударів блискавки. Їх зберігають протягом року і запалюють під час молитви. Активні читачі читали вірші про землю, прихід весни та всі разом  згадували прислів’я про весну.
Нижнівська бібліотека-філія з учнями провела годину духовності «Стрітення Господнє величаймо». Про цікаві подробиці святкування Стрітення розповіла завідувач бібліотекою Л.Кліщ. Бібліотекар Л. Кулиняк привітала всіх зі святом зустрічі весни та проводів зими.

«Кажуть, що в це свято сумувати не можна, тому що Бог все бачить, і на радість відповідає радістю» - такими словами розвеселяла школярів бібліотекар  Петрилівської  бібліотеки-філії  М.Овод у розважальній програмі (ігри, колядки, вікторини). Всі довго веселились радіючи приходу весни.
В Народному Домі с.Кутище під керівництвом директора   Налисник О.І. та завідувача бібліотеки - філії Мичкодан Г.М. було проведено майстер-клас мистецтва прикрашання Стрітенської свічки з учнями 7 класу Кутищенського НВК «Прикраси Стрітенську свічку своїми руками», яка нагадує нам про запальний в кожному з нас вогник благодаті Божої,
який треба зберігати в собі на всьому нашому земному шляху. Для оздоблення використовували гілки вічнозелених дерев, кольорові стрічки, мереживо, блискітки та бутоньєрки. Ці свічки-громовиці будуть оберегом для їхніх домівок.
 З нагоди свята оформлено виставку – інсталяцію «Стрітення відзначаємо, весну-красну зустрічаємо», яка знайомить з історією, традиціями, народно -побутовими віруваннями.
 Допоки народні звичаї і традиції будуть жити та їх будуть підтримувати  – доти наш народ незламний!
 Беручи участь у заходах діти і присутні отримали весняний настрій та багатющу порцію позитиву, що сьогодні є надзвичайно важливим.

Немає коментарів:

Дописати коментар