середа, 26 лютого 2020 р.

Ні! Я жива! Я буду вічно жити!..


У лютому в Україні відзначається чергова річниця від дня народження Лесі Українки – видатної української поетеси, перекладача, культурного діяча. Ніжна, але дуже сильна духом, пройнята прометеївським вогнем любові до людей, Леся Українка – неперевершений поет–патріот. ЇЇ твори надихають, додають сил та впевненості.
Широко, святково, всебічно і змістовно вшанували річницю  в бібліотеках району. Працівники книгозбірень провели цикл заходів для читачів різного віку, розповідаючи про життя та творчість видатної письменниці «Ти себе Українкою звала…», також оформлено виставки–персоналії «В її імені – барви України» (Підвербці, Гарасимів), «Леся Українка – славна донька України» (Олешів, Нижнів, Обертин), тематичні викладки літератури «Ні! Я жива! Я буду вічно жити!..»
Взяли участь в літературних читаннях «Дочка Прометея», організували літературні хвилини, запрошували школярів в літературні мандрівки «Її вірші, як перла многоцінні…
В Обертинській бібліотеці-філії для дітей цікаво пройшла поетична година «На шлях я вийшла ранньою весною» присвячена творчості Лесі Українки. Завідувач бібліотеки Н.Гасан розповіла про життя і творчість поетеси, літературні повідомлення «Дещо з невідомого про Лесю Українку», про людей, які оточували письменницю та впливати на її особистість. Школярі читали її вірші, відчуваючи легкий сум у літературній поезії, глибоку любов до рідної землі, неньки України. Присутні мали змогу переглянути літературу на тематичній викладці «Лесина пісня».
У бібліотеці-філії с.Гостів відбулася літературна мандрівка «Чистий промінь Лесиного слова». Бібліотекар Н. Гопей донесла присутнім, що серед славних імен нашої історії Леся Українка посідає гідне місце. Недаремно поетесу стали величати дочкою Прометея. Нести людям вогонь просвіти, вогонь своєї любові, жар свого невтомного слова було  справою всього її життя.
Надзвичайна сила волі давала тяжко хворій жінці енергію творити, жагу до життя, героїзм, щиру любов до України. В ході зустрічі читачі декламували поезії «Надія», «Конвалія», «Без надії сподіваюсь», «Хто вам сказав, що я слаба» та ін. Всі з цікавістю переглянули альбом «Обличчя української історії: Леся Українка», де зібрано пісні на слова поетеси: «Вечірня година».
Жабокруківська бібліотека-філія провела літературні години «Хто не пень посеред бурі, той ціни не знає силі», бібліотека–філія с.Локітка провела голосні читання для дітей «Леся Українка дітям», Нижнівська бібліотека–філія організувала поетичну альтанку «ЇЇ вірші, як перла многоцінні!..», для молоді в бібліотеці-філії с. Грушка проведено інформаційну бесіду «Твої листи пахнуть трояндами…».
Поетичне слово Лесі Українки – це найгостріша зброя в боротьбі за визволення нашого народу, а рівночасно, це немов євшан-зілля, що чарує своєю красою і особливим ароматом рідної України, що будять у нас найкращі почуття щирої любові до свого народу і до рідної землі.  



Немає коментарів:

Дописати коментар