вівторок, 18 лютого 2020 р.

Молодість обпалена війною…


«Вже стільки  років                                    проминуло, а біль у серці б’є б’є…».


Щорічно в лютому в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. В цей день, після десятирічної війни, було завершено виведення військ з Афганістану.
До цієї дати в бібліотеках району пройшли вечори-пам’яті, вечори-реквієм, години-зустрічі афганців, матерів загиблих та солдатських вдів з молоддю, учнями школи та  громадами. У книгозбірнях діють книжкові виставки «Війна в Афгані»  (Яківка, Гончарів, Ісаків), «Афган - наша пам'ять» (Нижнів, Кутище, Гарасимів, Хотимир, Грушка),  де представлено книги про війну в Афганістані, фото учасників бойових дій - наших земляків, статті із газет.
У Петрівській бібліотеці-філії проведено героїко-патріотичну годину «Вже скільки років проминуло, а біль у серці б’є і б’є» для учнів  старших класів. Завідувач бібліотекою-філією С. Дунець представила історію тієї далекої війни в Афганістані, в якій полягли і наші земляки та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. Переглянули відео- кліп та прослухали пісні про роки Афганської війни та ознайомилися з літературою на виставці «Чужиною забрані долі».
Учні школи відвідали годину-спогад «Крізь пекло Афганської війни», яку провела завідувач бібліотекою-філією с. Хотимир Л.Цінявська. На захід був запрошений ветеран Афганської війни Яковець Михайло Васильович, який поділився своїми спогадами про страшні реалії тієї війни. Під час заходу присутні переглянули відеоролик «Війна в Афгані», також ознайомились з тематичною викладкою літератури «Афган  живе в моїй душі і чується безсонними ночами».
У Живачівській бібліотеці-філії пройшла година патріота «Воїнів-інтернаціоналістів пам’ятаємо!».  Війна… Яке холодне слово… Понівечені долі і сльози матерів - такими словами бібліотекар М. Ткачук розпочала захід, під час якого ознайомила  присутніх з біографією місцевого воїна-афганця І.Вавшківа, та запропонувала переглянути матеріали та фотографії  зібрані у папку-досьє. Свічку пам’яті було запалено на згадку про І.Вавшківа, М.Магдія та І.Бабія, які загинули в далекому Афганістані.
Обертинська селищна бібліотека провела годину вшанування «Без права на забуття. Афганістан» для учнів старших класів. На захід запросили  учасників бойових дій, членів районної організації  спілки ветеранів Афганістану  Ю.Юрчака,  Р.Погорілого,  Б.Кучм’ яка. Зі вступним словом виступила завідувач бібліотекою О.Бойцан: «В цей день ми віддаємо шану мужності та героїзму воїнів-афганців, а також у скорботі схиляємо голови перед їх пам’яттю». Своїми  спогадами поділилися запрошені односельчани, розповіли про війну  на афганській землі та про мужність і героїзм своїх побратимів. Всі присутні ознайомились з книгами на тематичній викладці літератури 
«Ціною крові захистили чужу свободу …» та переглянули фотографії, нагороди очевидців тих подій. Вшанували пам’ять загиблого односельчанина  І.Юрчака та всіх воїнів-афганців хвилиною мовчання.
         Неможливо викреслити з пам’яті ні тих, хто загинув, ні тих, хто пройшов через пекло афганської війни і для кого вона триває й досі. У спогадах, у снах, у думках. Вони заслуговують на нашу повагу.
Пам’ятаймо про це!

Немає коментарів:

Дописати коментар