понеділок, 24 лютого 2020 р.

Мова - духовне багатство народу


Мова - духовне багатство народу, це історія життя наших далеких предків, це наш родовід. Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові.   Нині українська мова - одна з найбагатших мов світу. Вона, мов неповторний самоцвіт, виграє барвами веселки, має своє звучання, свою вагомість, свою красу. Нею написані невмирущі твори Г.Сковороди, І.Котляревського, Т.Шевченка, Л.Українки, П.Мирного, І.Франка, О.Гончара, Л.Костенко, Д.Павличка, В.Симоненка та багатьох інших. Кожен з них вніс у розвиток мови часточку свого досвіду, часточку душі.
Бібліотекар бібліотеки-філії с. Ісаків С.Ткачук до Міжнародного дня рідної мови провела розважально-пізнавальну годину «Мовний вернісаж». Дітям розповіла про нашу мелодійну, неповторну українську мову, запропонувала дати відповіді на питання  вікторини «Країна мовних цікавинок», розгадати загадки та пограти у цікаві мовні ігри. Відповідаючи на питання вікторини учні продемонстрували гарні знання, а також вправно впоралися із завданнями, читаючи скоромовки. Також бібліотекар ознайомила дітей із оформленою книжково-ілюстративною виставкою під назвою: «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова». Відзначення Міжнародного дня рідної мови було спрямовано на забезпечення школярів інформацією про шлях становлення української мови, прищеплення і розвиток почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб.
В бібліотеці-філії с. Кутище оформлена святкова книжкова виставка  представлена різними літературними жанрами. Для читачів – розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, ряд публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові. Увагу привертають підбірки поетичних творів, що утверджують рідну мову як творця духовного відродження української нації, а також  велика підбірка афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.
Отже, нам є чим пишатися, кого наслідувати. Ми повинні шанувати і любити рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич й могутню силу, щоб зберегти її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь.


    



Немає коментарів:

Дописати коментар